Jan Wiklund – Demokratins bärare

Demokratins Bärare

Jan Wiklund – Demokratins bärare – 250 kr

Demokratins bärare handlar om det folkliga motstånd som har hållit staters, kapitals och andra makthierarkiers rutiner i schack under de senaste två tusen åren och försvarat vanliga människor och deras livsvärld.

Från storstrejken i Hongkong till majssådden i Anenecuilco, från Jerusalems första kristna församling till massmötet i Lacandónskogen, från maoister till konsumföreståndare. Arbetare, bönder, kvinnor, periferiserade, marginaliserade, förkämpar för fred, miljö och andra allmänningar.

Med fokus på vad deras kamp betyder för oss idag.

”Även om folkrörelser är kaotiska (i kaosteorins bemärkelser) och svåra att veta något om på förhand är det möjligt att bedöma vilka förutsättningar de har och därur sluta sig till, inom breda ramar, vilka dess möjligheter till framgång är. Det är också möjligt att gissa vilka identiteter och teman som kommer att vara viktiga, och vilka mobiliseringsformer som kan ha möjligheter att förverkligas.

Folkrörelsers syfte är att värna om det civila samhället, om ömsesidigheten och om människors möjlighet att tillgodose sina spontana livsyttringar. Deras framgång eller tillkortakommanden måste bedömas utifrån deras förmåga att göra detta, inte utifrån sin förmåga att röra upp damm eller avsätta myter och legender i historieböckerna.”

Jan Wiklund har varit aktiv i stadsmiljörörelsen i Stockholm sedan 1970. Han arbetar idag med Miljöförbundet Jordens Vänner och studieföreningen Aktivism.info. Wiklund har tidigare översatt Immanuel Wallersteins ”Liberalismens död – slutet på den rådande världsordningen” till svenska (Vertigo, 2001).

Författare: Jan Wiklund
Titel: Demokratins bärare
Längd: 528 sidor
Pris: 250 kr (inkl porto)

Köp boken:
Sätt in 250 kr på Plusgiro 21 64 14-3
Skriv din post-adress och vilken bok det gäller.

Jan Wiklund – Rörelser from Tankesmedjan Konflikt on Vimeo.

Läs boken online på Folkrörelser.nu

Detta inlägg publicerades i Ny bok. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s